|
Tarjolla oli
useimmiten laimennettua pirtua, niin sanottua ”kovaa teetä”, mutta
tasokkaammissa ravintoloissa oli saatavilla myös konjakkeja, viskejä, liköörejä
ja viinejä, salissa kahvi- ja teekupeista tai limonadipulloista, kabinettien
puolella oikeista laseista. Kaiken tämän seurauksena alkoholinkäytöstä
ravintoloissa tuli humalahakuisempaa, ja ravintoloiden maine usein huononi
käytöshäiriöiden ja kieltolakirikkomuksien vuoksi. Osaksi ilonpito ja
sosiaalinen elämä siirtyikin ravintoloista yksityisille klubeille tai koteihin.
Ravintola Kaisaniemen menukortti 23.8.1927 järjestetyiltä illallisilta. Hotelli- ja
ravintolamuseon kokoelmat.
|
Kieltolaista
huolimatta ravintolaelinkeino kehittyi myös positiiviseen suuntaan
1920-luvulla, joka toi mukanaan ravintolatanssit ja jazzmusiikin. Olavi
Paavolainen kuvaa 1920-luvun ravintolaelämän uutta kukoistusta:
"Seurakunta huvittelee jazz-musiikin pauhun täyttämissä ravintoloissa;
seurustelu loppuu varhaisiin aamutunteihin saakka kestäviin, runouden merkeissä
vietettyihin 'jatkoihin'." Etenkin suuret ja perinteikkäät
helsinkiläisravintolat selviytyivät hyvin kieltolaista, ja 1920-luvun lopulla
esiintyi yleistä optimismia hotelli- ja ravintola-alalla, kun kauppasuhteet
ulkomaille vahvistuivat ja kaupungin liiketoiminta vilkastui. Kaupunkien
samanaikainen kasvaminen rohkaisi uusien hotellien avaamiseen. Esimerkiksi
vuonna 1931 avattu hotelli Torni edusti ”pilvenpiirtäjänä” modernia ja
tulevaisuudenuskoista kaupunkikuvaa. Arkkitehtitoimisto Jung & Jungin
suunnitelmien mukaan valmistuneen hotellirakennuksen sisustus noudatteli
aikansa muotia; innoitusta saatiin niin art decosta kuin funktionalismistakin.
Hotellihuoneissa käytettiin Merivaaran putkikalusteita. Vuosikymmenen loppua
kohti ravintoloiden ilmapiiri ja etiketti vapautuivat, asiakaskunta nuorentui
ja ravintolaelämä koki uuden nousukauden. Toisaalta taloudellinen lama hidasti
alan kehitystä 1930-luvun alussa.
Golf Casinon viinilistan kansi vuodelta 1934. Hotelli- ja
ravintolamuseon kokoelmat.
|
Suureen epäsuosioon joutunut kieltolaki kumottiin lopulta kansanäänestyksellä ja uusi väkijuomalaki astui voimaan 5.4.1932. Uuden alkoholilainsäädännön myötä Alkoholiliike myönsi anniskeluoikeudet ravintoloille ainoastaan määräajaksi ja sekin edellytti ravintoloiden suunnittelun selkeyttä. Ravintoloiden tuli sijaita ensimmäisessä kerroksessa tärkeän liikenneväylän varrella, liikehuoneiston tuli olla suuri, siisti ja yhtenäinen, jotta anniskelun valvonta olisi helpompi suorittaa. Tämä johti siihen, että 1930-luvun edetessä laman hälvennyttyä ravintolat olivat tasoltaan ja siisteydeltään yhä parempia ravintoloitsijoiden kilpaillessa anniskeluoikeuksista.
Golf Casinon viinilistan cocktaileja vuodelta 1934. Hotelli-
ja ravintolamuseon kokoelmat.
|
Perinteikkäät ravintolat reagoivat ajan henkeen
Jazzia ja tanssia ravintolassa
Kahvilat ja teehuoneet
Info