Jazzia ja tanssia ravintolassa

  Varietee-esiintyjäpari Renéen ja Ramén esityksissä Kaivohuoneella 1930-luvulla nähtiin muun muassa käärmenainen. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo

Illallistanssiaiset ja jazzmusiikki nostivat suosiotaan 1920-luvulla, ja silläkin oli osansa orientalistis-modernistiseen sisustusvimmaan ravintoloissa. 1920-luvun kuluessa hienostoravintolat alkoivat järjestää tansseja eurooppalaisen esikuvan mukaisesti, aluksi Seurahuoneella. Vuosikymmenen lopulla uusia tanssiravintoloita perustettiin useita; mm. Indra, Franciskaner ja Kairo. Tanssipalatsi Indra oli yritys luoda saksalaistyyppinen kabareeravintola suuren maailman tyyliin. Pari vuotta toiminnassa olleen ravintolan takana olivat Arthur Rehn ja Kämpin hovimestari Hilding Törnberg. Varietee-esityksiä nähtiin mm. Kaivohuoneella.  Grand Restaurant Börsissä järjestettiin kabareeiltoja. Jazzmusiikki tuli osaksi ravintoloiden illanviettoa, kun orkesterit soittivat ennen tanssien alkua perinteisen konsertin. Franciskanerissa ja Trocaderossa kuultiin myös vaatimattomampia salonkiyhtyeiden ja kuplettilaulajien esityksiä. Eksklusiivisemmissa paikoissa kuten Kämpissä tanssia ei sallittu lainkaan ja samalla pitäydyttiin tiukasti konserttimusiikissa. Kuitenkin orkesterien, esitysten ja tanssien yleistyminen vaikutti myös ravintoloiden tilajärjestelyihin ja sisustukseen.


Tanssia KOP:n 40-vuotisjuhlissa Grand Hotel Fenniassa 8.12.1930. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo

1920-luvun alussa Grand Hotel Fenniassakin tanssittiin. 12-miehinen unkarilainen orkesteri soitti jazzia ensimmäisten joukossa koko kaupungissa, muusikoita haettiin mm. Berliinistä. Sekä Fenniaa että Kaivohuonetta ja useita muita hotelleja ja ravintoloita Helsingissä johti Karl Edvard Jonsson. Myös Kaivohuoneella tanssittiin keväisin ja kesäisin. Lisäksi tuotiin Ruotsista operettiesiintyjiä ja tanssijoita ravintolayleisöä viihdyttämään. Jonsson olikin kekseliäs, edellä aikaansa ja seurasi tarkasti ravintolaelämän uusimpia tuulia. Suosittuja 1930-luvun alun tanssiravintoloita olivat mm. Nizza ja Paris. Ravintola Nizza avattiin entisen Venetsian tiloihin 23.1.1932. Sali oli hevosenkengän muotoinen, pääsy suoraan kadulta. Erikoisena uutuutena sinne saatiin vuonna 1935 pyörivä tanssilattia. Vuonna 1934 Helsingin suurimmaksi tanssiravintolaksi mainittu Paris sijaitsi Vilhonkadun ja Mikonkadun kulmassa. Parisissa oli "kansainvälinen tunnelma ja 35 metriä pitkä sali."