sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Nissenin kahvilaketjuKauppatorin Nissenin yläkahvilan kulmahuone, nk. ”Damrummet” kullanhohtoisine seinineen 1930-luvulla. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo

Tanskalaisperäisen Julius Nissenin kahvikauppa avasi ensimmäisen kahvilansa Helsinkiin jo vuonna 1906 Pohjoisesplanadille Kauppatorin reunaan, ja kahvikauppojen ketju laajeni 1920-luvulla ympäri Suomea. Myös Nissenin kahvilat laajentuivat lopulta ketjuksi, Nissenin kahviloita oli Helsingissä mm. Kluuvikadulla, Kaisaniemenkadulla, Aleksanterinkadulla ja Fabianinkadulla. Nissenin kahvilat olivat sisustuksessa ajan hermolla, ja 1930-luvulle tultaessa Kauppatorin Nissen oli uusittu ajanmukaiseen asuun; sen kulmahuoneen metallinhohtoiset seinät, lampetit ja kattomaalaus kiinnittivät sisustuksen osaksi aikansa kuumimpia tyylivirtauksia.

 

 Kauppatorin Nissenin yläkahvilan tupakkahuone, nk. mahonkihuone vuonna 1930. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo1930-luvulla Fabianinkadun ja Aleksanterinkadun kulmaan nousi uusi pankkitalo, ja siihen (Fabianinkatu 31) avattiin vuonna 1936 vetoavaksi, elegantiksi ja viihtyisäksi luonnehdittu kahvila, joka ylitti aiempien Nissen-kahviloiden hienoudet. Tila oli järjestetty kahteen tasoon, jonka avulla kahvilaan muodostui tunnelmaltaan erilaisia tiloja. Ylempi sali oli harmoninen ja rauhallinen, vihreänharmaa sävymaailmaltaan. Alemman tason kahvilatila oli vanhan roosan sävyinen ja sisälsi kutsuvia seiniin kiinnitettyjä sohvia. Sisustuksen suunnitteli David Frölander-Ulf yhteistyössä taiteilija Gunnar Forsströmin kanssa jatkaen art deco -teeman parissa, vaikka kahvilan yleisilme olikin uusasiallinen. Kohtuullisen yksinkertaisen ilmeen omaavassa kahvilassa oli näyttävä pylväs ja seinämaalaus, jotka esittivät luonnon ja ihmisen sopusointua paratiisimaisessa näkymässä modernin raikkaalla ja klassisen yksinkertaisella tavalla. Portaikon yläpään korkeat valaisimet henkivät myös art decoa. Metallityöt olivat Valaisintehdas Ornon työtä.