sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

The English Tearoom


The English Tearoom oli Nissenin kahvilaketjuun kuuluva englantilainen teehuone, jolla oli yhdistetty englantilainen ja intialaistyyppinen sisustusteema, erään teen alkuperämaan mukaisesti. Vuonna 1934 avattu viinin anniskeluoikeuksin varustettu teehuone oli toiminnassa sota-ajan teelähetyskatkon aiheuttamaa sulkemista lukuun ottamatta vuoteen 1965 saakka. 


The English Tearoomin julkisivu Unioninkadulle. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo 


David Frölander-Ulfin suunnittelema sisustus oli mannermainen, rauhallinen ja raikas. Sisustus hehkui mustan puun ja vihreän verhoilun sävyissä, kontrastina ”iloista funkiksenpunaista”. Sisustuksessa yhdistyi funkiksen pelkistyneisyys eksoottiseen itämaiseen tunnelmaan, hienoisin art deco –detaljein. Paikkaa kuvailtiin elegantiksi ja viihtyisäksi, koristemaalaukset olivat taiteilija Gunnar Forsströmin käsialaa.


The English Tearoomin pelkistetyn kalustuksen yllä Gunnar Forsströmin kattomaalaus tähtineen. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo


Intialaisvaikutteet tulivat esiin katossa, jossa oli ympyränmallinen valtava kattovalaisin, jonka keskellä oli kuvattuna todennäköisesti hindulainen jumalatar Lakshmi istuvana pidellen lootuksenkukkaa kädessään. Lakshmia ympäröi sanskriitinkielinen ote Bhagavad Gitasta: ”Ei joudu perikatoon minua rakastava.” Myös ympärillä olevan kattomaalauksen kuvakertomus viittasi intialaiseen mytologiaan. Kuitenkin kiiltäväksi lakatut tummaksi petsatut puiset kalusteet ja seinien lakatut puupinnat olivat kiinalaishenkisiä.


Näyttävä kattovalaisin ja intialaisvaikutteiset maalaukset. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo

Ruokalistan kansi mukaili kattomaalauksen aihetta. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.