sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Franciskaner

Vuonna 1921 ravintoloisija Karl Roslund avasi Iso Roobertinkatu 3:ssa sijaitsevan 1800-luvun lopun asuinrakennuksen pihasiivessä pienen, edullisen ja viihtyisän ruokasali-kahvilan nimeltä Franciskaner. Iltaisin pieni orkesteri viihdytti yleisöä. Vuonna 1925 puhkaistiin kauppakäytävä koko korttelin läpi Uudenmaankadulle asti, ja myös siipi, jossa Franciskaner sijaitsi, määrättiin purettavaksi. Roslund ei lannistunut, vaan päätti laajentaa ravintolaansa tilaisuuden tullen. Hän käynnisti neuvottelut rakennuttajien kanssa ja avasi uuden ravintolan vastavalmistuneessa kauppakäytävässä. Uusiin tiloihin mahtui 240 asiakaspaikkaa, kun vanhassa Franciskanerissa niitä oli ainoastaan 100. Roslund palkkasi myös jazzorkesterin soittamaan uuteen ravintolaansa, josta tuli nuorison suosima tanssipaikka.


Uudistuneen Franciskanerin detaljirikas ravintolasali. Kuva: Roos / Helsingin kaupunginmuseo


Kauppakäytävän suunnittelusta vastannut arkkitehti Väinö Vähäkallio otti tehtäväkseen myös uuden tanssiravintola Franciskanerin sisustuksen, jota kuvailtiin hyvällä maulla tehdyksi ja viihtyisäksi.
Uuden Franciskanerin sisustusta voisi luonnehtia moderniksi itämaisvaikutteiseksi art decoksi. Art decon piirteitä on nähtävissä ravintolasalin jakavien neliskanttisten pylväiden ankaran geometrisessä maalauskoristelussa. Toinen hallitseva elementti oli suuremman ravintolasalin päädyissä olevat suippokaarin koristellut kulkuaukot ja syvennykset, jotka loivat mielikuvituksellisen itämaisen, Lähi-itään viittaavan tunnelman. Katon valaisimet taas muistuttivat Kaukoidästä vaikutteensa saanutta art decoa. Ravintolan kalustus sen sijaan oli perinteisen selkeä. Franciskanerin elinkaari oli kuitenkin lyhyt, ja se suljettiin vuosien 1934─1935 vaihteessa konkurssin takia.


Tutustu myös:
Grand Restaurant Börs
Kairo



Ravintolaelämää 1920- ja 1930 -luvuilla
Perinteikkäät ravintolat reagoivat ajan henkeen
Jazzia ja tanssia ravintolassa
Kahvilat ja teehuoneet
Info